Contăm nu doar de Crăciun


Sunt companii care consideră că doar de Crăciun merită să fie recunoascători  clienţilor şi partenerilor că le sunt alături în activitate trimiţând felicitări, de multe ori nici acestea personalizate.

Acuma, e bine că măcar o dată pe an să se încerce stabilirea unei relaţii sau întreţinerea ei, însă îmi pun pe bună dreptate întrebarea: ce eficienţă are această acţiune a companiilor dacă în cutia poştală se primesc zeci de felicitări pe care de multe ori nici măcar nu le deschidem?

Facem aceleaşi lucruri ca şi concurenţa, ca şi ceilalţi, dar aşteptăm rezultate diferite.

În activitatea de marketing, PR e necesar să stabilim o agenda pentru întregul an cu zilele importante (Sărbătorile legale, zilele de naştere) şi datele importante, specifice pentru activitatea noastră, dar putem să folosim şi zilele care aparent nu ar avea nici o importanţă pentru a fideliza şi a loializa clienţii/angajaţii şi pentru a întreţine relaţii de calitate cu partenerii de business.

E grozav dacă avem o aplicaţie CRM pentru activitate, dar putem şi doar cu simplu Acces sau Excel să gestionăm şi valorificăm la maxim informaţiile despre angajaţi, clienţi şi parteneri pentru a bifa obiectivele şi  a promova valorile  companiei.

O acţiune a unei firme de coaching mi-a atras atenţia. Într-o zi obişnuită, alta decât ziua de naştere sau alta de sărbătorit, firma a trimis unei colaboratoare un buchet de flori cu un card ataşat în care era scris: „ştim că astăzi nu este o zi specială, dar acest buchet vrea să vă aducă aminte că sunteţi pentru noi importantă în fiecare zi”. Efectul a fost maxim, colaboratoarea fiind foarte plăcut surprinsă, recomandând şi altor persoane serviciile firmei de coaching.

Să întreţii relaţia cu un angajat/client/partener necesită resurse financiare, de timp şi efort cu mult mai mici decât să măreşti baza de date cu noi contacte. Baza de date, agenda anuală, o strategie în care retenţia şi loializarea să existe şi concretizarea acesteia prin acţiuni creative şi inedite, fie ele chiar simple, dar bine aplicate, vor comunica depre firma noastră că cei cu care facem afaceri contează nu doar de Crăciun.

Sărbători fericite!

Mihaela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s