Despre creativitate


 

CELE CINCI CĂI

Numeroasele studii realizate din anii ’40 încoace  despre creativitate au condus  la identificarea a cinci moduri în care putem stimula și dezvolta creativitatea, fie ca indivizi, fie ca organizații.

Aceste cinci căi către creativitate sunt cultura, tehnicile, dezvoltarea personală, energia mentală și amuzamentul.

Cultura e un element esențial deoarece o cultură – a socitetății, în mare, sau a organizației din care facem parte – poate foarte ușor să blocheze creativitatea. Realizarea însă a unei modificări culturale este o temă mai largă decât creativitatea și necesită o abordare separată. Pentru detalii, puteți accesa Cultura.

Tehnicile sunt mecanisme care au fost elaborate pentru a putea să ne exploatăm creativitatea. Ele nu sunt concepte noi. Leonardo da Vinci a folosit o tehnică bine documentată pentru a obține idei noi (făcea niște mâzgâleli pe o hârtie, cu ochii închiși, și apoi le transforma într-o imagine din care se inspira). Dar cele mai multe dintre tehnicile care se folosesc în prezent în domeniul creativității au aparut în secolul XX, iar rolul lor este să ne elibereze gândirea și să favorizeze formarea de idei noi. Pentru detalii, puteți accesa Tehnicile.

Plasarea energiei mentale printre acești fectori nu este un diagnostic psihiatric, ci o recunoaștere a faptului că dispoziția noastră și ceea ce ne înconjoară ne influențează starea de creativitate și ușurința cu care ne vin ideile. Pentru detalii, puteți accesa Energia mentala.

Dezvoltarea personală este și ea importantă. Creativitatea nu e ceva ce poate fi învăţat, dar este cu siguranță ceva ce poate fi exersat și dezvoltat. În funcție de capacitățile noastre de utilizare a cunoștințelor și de memorare, ne îmbogățim stocul de idei din care răsar concepte noi. lar mecanismele creierului funcționează în așa fel încât practica dobândită în crearea de noi conexiuni facilitează din ce în ce mai mult generarea de idei. Pentru detalii, puteți accesa Dezvoltarea personala.

În sfârșit, este amuzamentul. El e strâns legat de creativitate. Este aproape imposibil ca o persoană să fie cu adevărat creativă și să nu știe să se distreze. lar abordarea cu umor a muncii are întotdeauna ca rezultat creșterea creativității. Acest ultim element ne trimite înapoi la primul, întrucat, de foarte multe ori, tipul de cultură din instituții respinge amuzamentul. ,,Munca este un lucru serios” pare să fie mesajul. Dar creativitatea implică faptul că suntem capabili să ne distram și, în același timp, să avem rezultate serioase. Pentru detalii, puteți accesa Amuzamentul.

Înainte de a trece la tehnici și exerciții, mai zăbovește un pic asupra  fiecăreia dintre aceste cinci căi a căror îmbinare trasează drumul creativitații. Accesează fiecare fișier cu detalii.

Lasă un comentariu