ABC-ul unei organizatii: Functionare. Functii


Fără îndoială, ceea ce interesează în ultimă instanţă pe orice investitor sau manager este funcţionarea organizaţiei şi realizarea acţiunilor specifice în condiţii de eficienţă. Cum eficienţa unei organizaţii se bazează pe însumarea performanţelor individuale ale întregului personal, performanţa fiecărui angajat devine un obiectiv în sine pentru management. Performanța individuală depinde atât de competenţa specifică postului, de cunoașterea specificului departamentului căruia îi aparţine, cât şi de gradul de cunoaştere şi înţelegere a organizaţiei la nivel global.

Apare astfel nevoia ca în procesul de inducţie a personalului nou angajat, managerii să se asigure că fiecare persoană înţelege funcţionarea şi funcţiile unei organizaţii în general şi abia apoi pe cele specifice postului. Concepte ca funcţionare, funcţionalitate, funcţii, eficacitate, eficienţă, perspectiva sistemică, dinamică sau grupală  a unei organizaţii  sunt fundamentale în înţelegerea propriului post ca parte integrantă a întregului, facilitând astfel asumarea responsabilităţilor individuale în contextul întregului general şi specific.

Organizaţia poate fi considerată ca o colectivitate ierarhizată de oameni şi obiective, ca un ansamblu de mijloace de producţie şi de informaţii, o împletire de interese generale şi individuale. Documentul ataşat are menirea de a introduce conceptele-cheie care completează şi întregesc definiţia clasică a unei organizaţii.

Dacă după parcurgerea acestora veţi avea o imagine mai clară asupra organizaţiei căreia îi aparţineţi, înţelegând mai bine structura acesteia şi interdependeţa dintre componentele ei, rândurile de mai sus și-au îndeplinit rolul.

ABC-ul unei organizatii

Performanţă în tot ceea ce faceţi,

Aura Hazotă

Lasă un comentariu